Наскоро международен екип от учени откри свръхмасивна черна дупка, която не

...
Наскоро международен екип от учени откри свръхмасивна черна дупка, която не
Коментари Харесай

Това е може би най-странната черна дупка, откривана някога

Наскоро интернационален екип от учени откри свръхмасивна черна дупка, която не дава отговор на нито една от теориите на момента. На процедура тя не би трябвало да съществува, написа CNET.

Въпросният галактически обект се намира на 130 млн. светлинни години от нас в центъра на галактиката NGC 3147. Изследователите от Италия, Испания и Съединени американски щати са се натъкнали на него благодарение на телескопа „ Хъбъл “.

Около черната дупка откриваме акреционен диск - скупчване на газ и парчета, които се въртят доста бързо към ръба на черната дупка. Според сегашните разбирания на астрономите обаче, подобен акреционен диск нормално се образува към звезди и пулсари, само че не и към черни дупки с такива размери и маса.

" Около обекти, които са 1000 и даже 100 000 пъти по-ярки, откриваме същия вид диск. Предвижданията на сегашните модели за газовите динамичности в доста бледи, дейни глактики, очевидно се провалиха ", разяснява Стефано Бианчи, началник на екипа.

Оказва се, че към въпросната черна дупка има акреционен диск, който обикаля към нея с със скорост 10% от скоростта на светлината. Това е към 30 000 км/ч, което е много постепенно за галактическите мащаби.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР